Тръгване

Детската градина е първата социална група, в която попада детето. То трябва да чувства увереност, че може да се справи само там.

Тръгването на детска градина е събитие, пред което е изправено цялото семейство. Детето вече е “голямо” за да се отдели от мама и татко и да се адаптира в една различна среда. За родителите – да успеят да се доверят на учителите и на децата си, че могат да се справят без тяхното присъствие. Често тръгването на детска градина е по-голямо изпитание за родителите, отколкото за техните деца.

С наближаването на времето за тръгване на детска градина се увеличават и въпросите, които тревожат родителите – дали детето ще се храни добре, ще си намери ли приятели, ще се справи ли без мен и т. н.

За да успеем да се справим с тревогите покрай тръгването на детска градина е добре да говорим често за това, което предстои. Важно е да го “облечем” в подходящите думи.

За целта е важно на първата организирана родителска среща, да зададем всички притесняващи ни въпроси:

 • Кои са възрастните, които ще се грижат за децата?
 • Режим на хранене, сън, игра?
 • Как протича обучителния процес и други.

Колкото повече информация успеем да съберем, толкова повече знания и увереност ще имаме, а това винаги носи успокоение. Нужно е да опознаем средата в групата, спалното помещение за да успеем да визуализираме ежедневието на детето ни.

https://sonyatrifonova.eu/

Понякога тръгването на детето на детска градини ни връща във времето, когато ние сме посещавали такава. За някои от нас спомените носят щастие, за други, обаче тъга. Независимо от това, за всички този период е свързан с раздяла.

Тръгването на детска градина е ключово събитие в живота на детето. Първия момент, в който то установява, че може да се справи само – без майка си, първата социална група, в която попада.

Важно е да му гласуваме доверие чрез думи, чрез поглед и поведение за да успее да намери необходимите умения, за да се справи.

Често притесненията ни, че детето ни все още не се изразява добре пораждат въпроса дали учителите ще успеят да го разбират. Без значение нивото на изразяване, децата винаги разбират смисъла на думите, които учителите и родителите им дават.

Случва се те да не успеят да свикнат с детската градина, защото тя няма никакъв смисъл за тях. Думите, които биха дали смисъл на детето, са очакванията, които родителят му подаде.

Свържете се с мен

Думи от сорта на: “Ти вече си достатъчно голям и тръгваш на детска градина” не означават нищо за детето.
За някои от нас като родители смисълът е в научаването на нови и различни неща, за други в намирането на нови приятели, но е добре децата да чуят това.

Колкото по-рано започнем с подготовката за предстоящата адаптация на детето, толкова по-добре.

Адаптация

Адаптацията е процес. Процес на включване в друга среда, в нова среда. Започва от момента на постъпване на детето в детска градина. Като родители е нужно да подпомогнем процеса по различен начин:

 • Може да се разхождаме около градината, в която детето ще постъпи. Това би могло да бъде по времето на следобеден сън, като му разкажем, че по това време децата си почиват- някои спят, други не, но всички са в леглата, както и то ще бъде, когато постъпи в детската градина.
 • По време на игра, като му посочим игрите, на които играят децата. Вероятно ще видим, че някои деца играят сами, други по двойки, тройки или по-голяма група. Важно е да му разкажем, че и то може да играе само или в група с други деца.
 • Когато преминем вечер, във времето, в което взимат останалите деца, може да му разкажем как и ние след работа ще го взимаме и ще бъдем отново заедно.
 • Може да се разхождаме около детската градина, когато детето хапва сладолед или кара колело за да го свързва с познато и приятно занимание.
 • При среща с учителката на групата, разучете режима и опитайте да го пренесете вкъщи. Децата с изграден режим у дома по-бързо свикват с този в детската градина.
 • Когато казваме, че ще ходи на детска градина, може да използваме фрази като: “Детската градина е близо до площадката, в която ходим и си играеш” или други познати за него места.

Първата реакция на детето при тръгване на детска градина е плачът. Това е начин да покаже своето несъгласие и тъга, че го оставяме там. Но е и начин да покаже привързаността си към родителите. Страхът от предстоящата раздяла сутрин е причина за него. А често учителките казват, че детето бързо спира да плаче, влизайки в групата.

Понякога децата започват да плачат едва след няколко дни посещение. Това означава, че вече осъзнават, че ще бъдат разделени от родителите си. И тук идва момента да дадем смисъла на детската градина. За всяко нещо е нужно търпение и време.

Подготовка

Подготовката за тръгването на детето на детска градина е процес, който ще подкрепи по-бързата адаптация на детето. Когато то спре да плаче, е сигнал, че вече се е адаптирало.

Ако плачът или други сигнали дълго време продължават е добре да потърсим помощ от специалист.

Няма универсален отговор на въпроса колко ще продължи адаптацията в детската градина. Някои деца свикват по-бързо, други по-бавно. Важно е и родителите колко време са си дали за адаптацията на детето си. При някои от нас е необходимо да мине време за да успеем да се доверим на учителите. Това също оказва влияние върху привикването на детето.

https://sonyatrifonova.eu/

Защо, защо..

Всички знаем за периода на развитие на децата: “Защо, защо..” – непрекъснатото задаване на този въпрос. Те имат нужда от потвърждение на чутото.
Има нещо важно, което понякога като родители пропускаме. Разказвайки на детето за детската градина, “захаросваме”, изграждаме един фантазен свят, който не винаги отговаря на реалността. И когато това се случи, децата остават излъгани от родителите си. Важно е да подадем информацията правилно: “може да играеш с останалите, но може и да не го правиш”, “всички ще са в леглото – може това да не ти допадне, но е правило за всички” и др.

Когато детето изразява съпротива за ходенето на детска градина, трябва да установим причината за това. И като втора стъпка да започнем работа по отстраняването ѝ.

 • Ако причината е храненето е трябва да обясним на детето, че храната ще е различна от тази вкъщи и е важно да опита за да разбере дали му харесва или не.
 • Ако причината е в съня, може да опитаме през уикенда да адаптираме вкъщи това време за почивка, като не е задължително да спим, може само да си почиваме в леглото.
 • Ако причината са играчките и детето е срамежливо, не успява да задържи играчката задълго, защото някой му я взима или не е общувало достатъчно с връстници – вероятно ще наблюдава отстрани известен период от време. Едва след това ще започне да играе с останалите.

За да опитаме да отстраним тази причина, може да увеличим престоя на площадката, където детето ще има възможност да играе и общува останалите деца.

Важно е винаги да търсим и знаем причината за съпротивата, за да успеем да се справим с нея.

Ние като родители трябва да предадем на децата си позитивна нагласа към новото начало, като ги подготвим с думи за това, което им предстои и им гласуваме доверие във възможностите им да се адаптират успешно към него. Ако демонстрираме пред тях спокойствие и позитивно отношение, съм сигурна, че и те така ще възприемат новото начало в живота си.

Call Now Button