Home » Арт терапия

Арт терапия

Арт терапевтични сесии за самоопознаване, себеизява, поощряване на въображението, разгръщане на сетивността в подкрепяща среда.

Арт терапията се счита за съвременно лечебно изкуство, което съчетава рисуване, танци, музика, приказки, поезия и други. Подходяща е за всяка възраст и за всякакви състояния, работи за самоопознаване, себеизява, поощряване на въображението.

Много е важно да се уточни, че това не е урок по изкуство, което означава, че не е необходимо детето да има специален талант или интерес към конкретното занимание. Децата са много по-склонни да изразят себе си чрез боички, пастели и пластелин. Нямат нужда от много подкани за да творят, което улеснява процеса. Те говорят за себе си чрез изкуството.

Изобразителна дейност.

Една от най-силните страни на арт терапията е рисуването. Общопризнато е, че детската рисунка е силно изразно средство. Тя обединява в себе си детските вътрешни импулси, желания и подсъзнателни инстинкти. По този начин то лесно изразява своите чувства, желания и преживявания.

Приказкотерапия

Приказкотерапията е част от арт терапията, в която се използват приказки за деца. При този метод основно средство за въздействие е метафората. Чрез творчеството си,децата въплъщават емоциите си, своите желания и страхове, което дава възможност да научим нещо ново за тях. С помощта на изкуството,детето може освен да се изразява, но и да опознава заобикалящия го свят, което допринася за социалната му адаптация.

Музикотерапия.

Музиката – една различна терапия. Действа на емоциите и психиката,много лесно може да те изкара от едно състояние в друго.Умело използване на музика и музикални инструменти с цел възстановяване и поддържане на емоционалното и физическо здраве.

Свържете се с мен

Call Now Button