Депресивното разстройство не е просто моментно лошо настроение, а хронично и сериозно заболяване, което налага продължително лечение. Депресията засяга всички възрасти. Децата и юношите също могат да страдат от депресия. Депресивното разстройство е лечимо състояние.

Симптомите на депресия могат да варират при децата. Много често състоянието остава недиагностицирано и нелекувано, понеже симптомите са възприемани като нормални психологически и емоционални проблеми. Ранните проучвания се фокусират върху скрита депресия, при която на депресивните настроения при децата се гледа като на непослушание или гневни изблици. Това се случва най-вече при по-малките деца, при които се наблюдава тъга или лошо настроение, наподобяващо това при депресираните възрастни.

Основните и главни симптоми за депресия се състоят в тъга, промяна ма настроенията, както и чувство на безнадеждност.

Кои деца изпадат в депресия?

Състоянието на депресия е по-често срещано при момчетата под десет годишна възраст. Но около шестнадесет годишна възраст честотата на депресия сред момичетата е по-голяма.

https://sonyatrifonova.eu

Биполярното разстройство е по-често срещано при възрастните отколкото при малките деца. Но при децата би могло да бъде много по-тежко. Също така може да се прояви заедно или да бъде скрито зад поведенческо разстройство, хиперактивност с нарушение на вниманието или ОКР (Обсесивно-компулсивно разстройство).

Какво причинява депресията при децата?

Също както и при нас възрастните, депресията при децата може да бъде причинена от комплекс от неща, свързани с физическото здраве, семейна история, събития в живота, биохимични нарушения, генетическа уязвимост. Депресията не е временно настроение, нито състояние, което ще отмине без подходящото лечение.

Свържете се с мен

Знаци и симптоми на депресия при децата.

 • Продължително чувство на тъга и безнадеждност
 • Гняв или раздразнителност
 • Социално отдръпване (затваряне в себе си)
 • Промяна в апетита -повишение или намаление
 • По-голяма чувствителност при отказ (отхвърляне ).
 • Гласови изблици на плач
 • Промени в съня (прекомерен сън или будуване).
 • Понижена енергия и умора
 • Проблеми с концентрацията
 • Физически оплаквания (например главоболие или болки в стомаха, които не се повлияват от медикаментозно лечение).
 • Чувство за вина и безполезност
 • Нарушен мисловен процес
 • Проблеми при събития и дейности у дома или в училище, с приятели, по време на извънкласни дейности или хобита.
 • Мисли за смъртта и самоубийство

Разбира се, не всички деца имат тези симптоми. Всъщност повечето деца имат различни симптоми в различни периоди и при различни обстоятелства. Дори и децата да продължават да се справят добре в структурирана среда, повечето със сериозна депресия биха имали забележими промени в социалните дейности, загуба на интерес в училище и лошо представяне там, промяна във външния вид.

https://sonyatrifonova.eu

Възможна е употребата на алкохол и наркотици, особено в периода над дванадесет годишна възраст. Макар и рядко, малките деца също правят опит за самоубийство, възможно е да го направят импулсивно при състояние на гняв. Момичетата са по-склонни към самоубийство, но вероятността да е успешно е по-голяма при момчетата. Деца израстнали в травматична среда – среда на насилие, злоупотреба с алкохол, сексуално или физическо малтретиране са в по-голям риск от депресивни състояние или опит за самоубийство.

Ако подозирате, че детето ви е в депресия, отделете време да поговорите с него и да го изслушате.

Дори проблемът да не е належащ, не забравяйте, че за него може да е много сериозен. Важно е да поддържаме активен разговор, дори и да изглежда, че детето иска да се отдръпне. Избягвайте да му казвате какво да прави, а изслушвайте внимателно, може да откриете много повече за проблема. Ако се затруднявате да говорите с детето, или въпреки разговора продължавате да се тревожите не се колебайте да се свържете със специалист.

Call Now Button