Думата “дискалкулия” означава наличие на проблеми при раблта с числа-извършване на аритметични действия,решаване на текстови задачи,определяне на количества.

Дискалкулията е като дислексията, само че по отношение на числата. Но за разлика от дислексията, за дискалкулията се знае много малко по отношение на причини, разпространение и методи за справяне с нея.
Вероятността дете да се диагностицира с дислексия и да получи адекватна помощ и обучение е голяма в сравнение с дете с дискалкулия. Това е възможно,въпреки факта, че дислексията и дискалкулията се срещат еднакво често.

Дискалкулията се определя като състояние, което включва сериозни, дългосрочни затруднения с математиката, които причиняват вреда на академичните, професионалните резултати или в ежедневните ни дейности.
Някои основни признаци, които могат да се наблюдават от родителите са използването на пръстите на ръцете, дори при най-проста аритметика, забравяне на елементарни математически факти като таблицата за умножение.

Деца с дискалкулия могат да имат проблем с ползването на часовници и календари, може да срещат трудности със спомнянето на отминали събития и изпълнението на последователни инструкции. Изследванията сочат, че доста често нарушенията в развитието се появяват заедно.

https://sonyatrifonova.eu

Някои основни характеристики на ученици с проблеми в овладяването на математическите умения:

  • Изпитва трудности при четенето на числа
  • Трудна диференциация между сходни цифри 6/9
  • Не успява да завърши задачата върху листа
  • Трудности в писането на линии,форми
  • Трудности с понятията преди и след
  • Пише числата бавно и неправилно
  • Пише с малък или голям натиск върху листа
  • Трудности в задържането на математически данни или нова информация
  • Старае се са се отклони от изпълнението на задачата
  • Започва задачата или не я довършва и други.

Защо дискалкулията се диагностицира толкова трудно?

Основните училища във Великобритания всяка година тестват учениците, като използват стандартизирани тестове, базирани на учебната програма, като започват от трети клас. Когато детето изпълнява на или под определена граница и резултатите от тях не се подобряват значително след получаване на специализирана подкрепа в продължение на шест месеца, то трябва да се диагностицира с дискалкулия. Но въпреки това,много рядко се стига до тази диагноза.

Липсата на опит при практикуващите в работата с деца с тази диагноза е възможно да ги кара да се чувстват по-малко уверени в идентифицирането на нов случай.

Няма официални насоки за това как децата с дискалкулия да бъдат подкрепени по най-добрия начин.
Често, когато децата вече имат поставена друга диагноза, например СДВХ е възможно това да се счита за основна цел на интервенцията. Тоест всякакви учебни затруднения да се разглеждат като последици от основния проблем. Също така е масова тенденция математиката да се разглежда като труден предмет, който “не е за всеки”.

Свържете се с мен

Защо е толкова важна диагностиката на дискалкулията?

Ранното диагностициране е от изключителна важност, защото липсата на основите по математика затруднява учениците да следват следващите теми. Последствията от това могат да доведат до разочарование и негативно отношение към математиката или като цяло към учебния материал.

Може да се опитате да помогнете на детето си като практикувате някои основни понятия и процедури с него. Това бихте могли да осъществите с игра с предмети от ежедневието като жетони, мъниста. Можете да играете настолни игри със зарове, което ще ви улесни да демонстрирате основни концепции за числата.

https://sonyatrifonova.eu

Тези дейности могат да бъдат много полезни при по-малките деца, но също така да изградят доверие и у по-големите ученици.

Ако имате притеснения и съмнения, че детето ви страда от дискалкулия, не се колебайте да разговаряте с преподавателите на детето и да се свържете със специалист. Колкото по-ранно се диагностицира дадено състояние, толкова по-бързо ще се окаже адекватна подкрепа на детето.

Call Now Button