Много деца на възраст между 2 и 5 годишна възраст минават през фаза на заекване. Това може да се изразява в:
– Удължаване на думите
– Повторение на определени думи,срички или фрази
– Спиране,неизговаряне на определен звук или сричка

Заекването е форма на нарушение на речевата плавност, прекъсване на потока на речта. Често заекването изчезва от само себе си до 5 годишна възраст. При някои деца продължава по-дълго. Ефективната и навременна терапия може да им помогне да се справят с това.

Заекването най-често започва между 2 и 8 годишна възраст, в периода, в който децата се учат да общуват. Проговаряйки, детето овладява сложни мускулни, координационни движения, да изказва гласно мислите си, да изразява или сдържа при необходимост емоциите си. През този етап се появява лека дисхармония между говорното и езиковото развитие, което в нормален ход и темп на развитие се преодолява.

Има деца, които значително късно “отключват” заекване. Колкото по-сложни и по-дълги изречения използват децата, толкова техния мозък се “лута” в търсенето на подходящи думи. Това търсене може да повлияе на контрола на създаването на речта. Когато двигателните пътища не могат да поддържат езиковите сигнали, се случва именно то. Някои от заекващите деца имат допълнителни проблеми, които е възможно да допринесат за речева дисфлуентност също като,примерно: обучителни затруднения, късно проговаряне, синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност.

Какви са признаците на заекване?

Първите признаци на заекване се появяват във възрастта около 18-24месеца.В тази възраст детския речник претърпява сериозно развитие и децата започват да използват думи за да оформят изречения.Не е ненормално да се появи заекване в тази възраст.Колкото и да е смущаващо за родителите е необходимо да проявите търпение.

https://sonyatrifonova.eu/

Възможно е детето да заеква само за няколко седмици или месеца. В много от случаите при деца започващи да заекват преди 5 годишна възраст е възможно да спрат от само себе си без да се налага логопедична терапия. Ако заекването обаче е често, влошава се и едновременно се появят движения на тялото и лицето, консултацията с логопед около 3 годишна възрат на детето е важна.

Често заекването се усилва с постъпването на детето в началното училище. Ако то заеква в първи клас е наясно с проблема и е твърде вероятно да изпитва притеснение и смущение. Възможно е съучениците му да акцентират вниманието си към него и дори да го дразнят. Това е важен момент, в който се налага да разговаряте с учителя за проблемите с останалите. Също така и той е човекът, който да намали стресовите ситуации за детето.

Свържете се с мен

Как могат да помогнат родителите?

Избягвайте критика от сорта на: ”Забави темпото”, ”Поеми си дъх”. Подобни коментари могат само да притеснят детето допълнително.

Избягвайте да настоявате детето да чете на глас, ако това увеличава заекването или го притеснява. Вместо това насърчавайте дейности, който не изискват толкова разговори.

– Не прекъсвайте детето и не го карайте да започва отначало.

– Не го критикувайте да мисли преди да говори.

– Оставете детето да довършва мисълта и изреченията си.

– Опитвайте се да не изглеждате притеснени. Говорете бавно и ясно с детето си.

– Създайте приятна семейна атмосфера. Нека детето възприема говоренето като нещо забавно и приятно.

– Говорете бавно. Нужна е практика за да усъвършенствате това. Моделирането на бавна скорост на говора ще помогне за плавността на говор у детето ви.

– Съсредоточете се върху съдържанието на това, което казва детето, а не върху начина, по който е поднесено. ”Заекването не е в устата на говорещия, а в ушите на слушащия”.

Каква е причината детето ви да заеква?

Лекарите и учените не могат да дадат сигурна и точна причина, но се смята, че този вид говорно нарушение има връзка с начина, по който мозъкът подава информацията, свързана с говора към мускулите и частите на тялото. Някои специалисти твърдят, че заекването е генетично. Много вероятно е деца, които заекват да имат в семейството си някой, който заеква или е заеквал.
https://sonyatrifonova.eu/

Кога е добре да потърсим помощ?

Важно е да наблюдаваме детето и да потърсим помощ от специалист,ако:

– Детето има специфични движения на лицето и тялото, които съпътстват заекването.
– Детето по всякакъв начин се опитва да избягва говоренето.
– Често повтаря звук или сричка.
– Речта му звучи странно.
– Сменя думи от смущение, че заеква.
– Забележите нарастващо напрежение на лицето, стягане на мускулите, отговарящи за речта.

Ако имате притеснения от какъвто и да било характер, не се колебайте да се консултирате със специалист. Всяка навременна намеса би довела до положителни резултати.

Call Now Button